Neem Friendweb Green

  • Grappig
    3
    ·148 x bekeken
  • https://www.nhnieuws.nl/nieuws/344732/zeehondenpup-freek-die-hout-en-plastic-in-zijn-maag-had-is-overleden
    https://www.nhnieuws.nl/nieuws/344732/zeehondenpup-freek-die-hout-en-plastic-in-zijn-maag-had-is-overleden
    WWW.NHNIEUWS.NL
    Zeehondenpup Freek, die hout en plastic in zijn maag had, is overleden
    Zeehondenpup Freek, verzorgd bij Ecomare vanwege plastic in zijn maag, is overleden. Het jonge dier spuugde afval uit en was ernstig verzwakt. Lees meer over zijn strijd.
    Verdrietig
    2
    ·122 x bekeken
  • Geweldig
    2
    ·128 x bekeken
  • Geweldig
    2
    1 Reacties ·128 x bekeken
  • Gazprom gaat gebukt onder westerse sancties: voert forse reorganisatie door.

    De westerse sancties dwingen de Russische gasproducent Gazprom tot grootscheepse maatregelen. Het bedrijf overweegt namelijk bijna 40 procent van het personeelsbestand op het hoofdkantoor te schrappen. Daarbij zouden ruim 1.600 banen verdwijnen en nog maar 2.500 werknemers overblijven. Dat meldt het Russische medium 47news op basis van een interne brief van de ceo van Gazprom, Alexey Miller.

    Het bedrijf is van plan om de managementstructuur te wijzigen en zo een deel van de salariskosten die 50 miljard roebel per jaar bedragen te verminderen.
    Het bedrijf is van plan om de managementstructuur te wijzigen en zo een deel van de salariskosten die 50 miljard roebel per jaar bedragen te verminderen.

    Al langere tijd gaat Gazprom gebukt onder de wereldwijde sancties die zijn ingevoerd tegen Rusland na de invasie in Oekraïne. Afgelopen jaar noteerde het bedrijf daardoor voor het eerst in 24 jaar tijd een nettoverlies. Dat terwijl het bedrijf ooit de belangrijkste gasleverancier van Europa was.

    Sinds dit jaar is de toelevering van gas via Oekraïne aan Oost-Europese landen ook gestopt vanwege het doorvoercontract dat ten einde liep. Daardoor zal de verkoop van Gazprom een verdere daling laten zien. Nu westerse afzet afneemt, probeert Gazprom nieuwe markten te vinden om zijn grondstoffen aan te verkopen. Zo wordt er steeds vaker aan China en Centraal-Aziatische landen gas en olie verkocht.
    Lees ook

    De krimp van bijna 40 procent op het hoofdkantoor van Gazprom is relatief weinig als er naar het totale personeelsbestand van het bedrijf wordt gekeken. Er werken bijna een half miljoen mensen voor het bedrijf, beweert Gazprom.

    Het bedrijf is van plan om de managementstructuur te wijzigen en zo een deel van de salariskosten die 50 miljard roebel per jaar bedragen te verminderen. De vice-voorzitter van de raad van bestuur van Gazprom zegt dat 'de uitdagingen waar de Gazprom Group voor staat' vereisen dat er minder tijd nodig is om besluiten voor te bereiden. Dat moet onder meer gebeuren door te snijden in 'dubbele functies' en 'buitensporige bureaucratische processen'.
    Gazprom gaat gebukt onder westerse sancties: voert forse reorganisatie door. De westerse sancties dwingen de Russische gasproducent Gazprom tot grootscheepse maatregelen. Het bedrijf overweegt namelijk bijna 40 procent van het personeelsbestand op het hoofdkantoor te schrappen. Daarbij zouden ruim 1.600 banen verdwijnen en nog maar 2.500 werknemers overblijven. Dat meldt het Russische medium 47news op basis van een interne brief van de ceo van Gazprom, Alexey Miller. Het bedrijf is van plan om de managementstructuur te wijzigen en zo een deel van de salariskosten die 50 miljard roebel per jaar bedragen te verminderen. Het bedrijf is van plan om de managementstructuur te wijzigen en zo een deel van de salariskosten die 50 miljard roebel per jaar bedragen te verminderen. Al langere tijd gaat Gazprom gebukt onder de wereldwijde sancties die zijn ingevoerd tegen Rusland na de invasie in Oekraïne. Afgelopen jaar noteerde het bedrijf daardoor voor het eerst in 24 jaar tijd een nettoverlies. Dat terwijl het bedrijf ooit de belangrijkste gasleverancier van Europa was. Sinds dit jaar is de toelevering van gas via Oekraïne aan Oost-Europese landen ook gestopt vanwege het doorvoercontract dat ten einde liep. Daardoor zal de verkoop van Gazprom een verdere daling laten zien. Nu westerse afzet afneemt, probeert Gazprom nieuwe markten te vinden om zijn grondstoffen aan te verkopen. Zo wordt er steeds vaker aan China en Centraal-Aziatische landen gas en olie verkocht. Lees ook De krimp van bijna 40 procent op het hoofdkantoor van Gazprom is relatief weinig als er naar het totale personeelsbestand van het bedrijf wordt gekeken. Er werken bijna een half miljoen mensen voor het bedrijf, beweert Gazprom. Het bedrijf is van plan om de managementstructuur te wijzigen en zo een deel van de salariskosten die 50 miljard roebel per jaar bedragen te verminderen. De vice-voorzitter van de raad van bestuur van Gazprom zegt dat 'de uitdagingen waar de Gazprom Group voor staat' vereisen dat er minder tijd nodig is om besluiten voor te bereiden. Dat moet onder meer gebeuren door te snijden in 'dubbele functies' en 'buitensporige bureaucratische processen'.
    ·103 x bekeken
  • En dat terwijl wij meer dan genoeg #gas in eigen bodem hebben. Maak de gedupeerde Groningers miljonair en oppompen die handel!

    Telegraaf - “Gasprijs schiet omhoog door aanval op Turkse gaspijpleiding: ‘Europa moet tien miljoenen ton extra inkopen’ ”

    https://telegraaf.nl/financieel/122814879/gasprijs-schiet-omhoog-door-aanval-op-turkse-gaspijpleiding-europa-moet-tien-miljoenen-ton-extra-inkopen
    En dat terwijl wij meer dan genoeg #gas in eigen bodem hebben. Maak de gedupeerde Groningers miljonair en oppompen die handel! Telegraaf - “Gasprijs schiet omhoog door aanval op Turkse gaspijpleiding: ‘Europa moet tien miljoenen ton extra inkopen’ ” https://telegraaf.nl/financieel/122814879/gasprijs-schiet-omhoog-door-aanval-op-turkse-gaspijpleiding-europa-moet-tien-miljoenen-ton-extra-inkopen
    ·103 x bekeken
  • 😛😅
    Leuk
    1
    ·62 x bekeken
  • Over de grenscontroles die niet zouden helpen:
    #Faber #grenzendicht #grenscontrole

    https://nu.nl/binnenland/6342204/man-blijkt-bij-grenscontrole-nog-19-jaar-gevangenisstraf-te-moeten-uitzitten.html
    Over de grenscontroles die niet zouden helpen: #Faber #grenzendicht #grenscontrole https://nu.nl/binnenland/6342204/man-blijkt-bij-grenscontrole-nog-19-jaar-gevangenisstraf-te-moeten-uitzitten.html
    Leuk
    2
    ·54 x bekeken
  • De democratie wordt bedreigd, maar van welke kant komt het gevaar?

    'Weldenkende' bovenlaag vreest gewone man

    De democratie is in gevaar, zo beweert de status quo die zich kapot is geschrokken van de ‘ruk naar rechts’. Ze betitelen dit graag als ‘perfide populisme’ waarmee de elite zich ontslaat van de plicht tot zelfonderzoek. Zij zijn immers de baas, de nieuwe adel. Maar wat de nieuwe adel wil, is niet wat de gewone man wil. Daarom zijn ze zo bang voor de gewone man dat ze het liefst een cordon sanitaire instellen om Wilders en zijn miljoenen kiezers buiten de deur te houden. Van welke kant komt dan het gevaar voor de democratie? Een column van Paul Verburgt.

    We leven in een tijd van grote woorden. Een mens is niet meer boos, maar razend. Je bent niet meer moe, maar uitgeput. Iets is niet verkeerd, maar onvoorstelbaar fout. De Caps Lock-toets is altijd ingedrukt, maar het went. Of beter: het stompt af. Als iets niet minstens mensonterend of genocidaal is, reageer ik al niet meer. Dus toen ik vernam dat de democratie in gevaar zou zijn, werd ik niet overvallen door paniek, maar juist door grote rust: niets aan de hand.

    Tot ik las van wie deze woorden afkomstig waren: Joop van den Berg, emeritus-hoogleraar parlementaire geschiedenis, een man van grote wijsheid en eruditie, met een indrukwekkende loopbaan achter de rug in journalistiek, bestuur, politiek en wetenschap, die boekenkasten heeft volgeschreven en dat nog steeds doet.

    Die negeer je niet straffeloos, te meer niet omdat ik lang geleden een scriptie bij hem schreef over Boer Koekoek, de sterke man van de weinig democratische Boerenpartij, een voorteken naar nu blijkt. En dus las ik zijn artikel.

    Ik vat samen in mijn eigen woorden. Democratie komt in de wereld weinig voor en waar die voorkomt, staat die nu onder grote druk. Zie de opkomst van sterke mannen als Orban en Trump. Gaat Nederland ook die kant op? Dat zou zomaar kunnen gebeuren. Een geïsoleerde premier, een incompetent vechtkabinet en een autocraat als Wilders waarop 2,5 miljoen mensen hebben gestemd. En breder: de versplintering van de politiek en de hang naar een sterke man onder tal van kiezers, met name van conservatieve huizen.

    Het gedoe in Kamer en kabinet is inderdaad om ‘razend’ van te worden, maar is de democratie daardoor in gevaar?

    Eerst maar eens het goede nieuws. In januari 2024 – de formatie werd ernstig bemoeilijkt door een scherpe discussie over het rechtsstatelijke gehalte van de PVV – publiceerde het SCP een zogeheten kennisnotitie, getiteld Burgers over democratie en rechtsstaat. Daaruit bleek dat er nog steeds massale steun is voor de democratie als bestuursvorm. Slechts 5% van de bevolking vindt democratie niet (zo) belangrijk. De peildatum was 2021/22, maar op wat schommelingen na is een bestendige lijn te zien. Niet direct een signaal dat de boel gevaar loopt.

    Hoe mooi mensen het principe ook vinden, het komt er natuurlijk op aan op hoe democratie in de praktijk werkt en wat ze voor de mensen concreet betekent. En dat is het slechte nieuws. Het vertrouwen van burgers in de politiek is de laatste jaren ronduit bedonderd. Rutte III en IV verbraken record op record, totdat zelfs nog geen 20% fiducie in deze clubs bleek te hebben. Daar was ook alle reden voor en niet alleen door de toeslagenaffaire.

    Wie de ‘ruk naar rechts’ van november 2023 niet had zien aankomen, had onder een steen gezeten. Je kan van de winst van Wilders en van het kabinet-Schoof van alles vinden, maar niet dat die het bewijs zijn dat de democratie in gevaar is. Integendeel, de democratie is juist bedoeld voor dit soort correcties.

    De status quo is zich kapot geschrokken en doet er alles aan om Wilders en zijn kiezers zwart te maken. Het is de – zeer ondemocratische – reflex die we ook zagen toen Fortuyn de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam met een landslide won en dat kunstje bij de landelijke verkiezingen leek te gaan herhalen. Het is niet anders dan toen de PVV gedoogsteun gaf aan het eerste kabinet-Rutte. Ook toen larmoyante taferelen waar mensen bijna stikten in hun woede en tranen, eenvoudigweg omdat er een logische uitvoering werd gegeven aan de uitslag van de verkiezingen.

    Door te doen alsof de revoltes van Fortuyn en Wilders geen andere oorzaak hebben dan het perfide populisme van beide heren waardoor laagopgeleide mensen worden misleid (als die al niet van nature populisten en racisten zijn), ontsloeg de elite zich van de plicht tot zelfonderzoek. Het is de verontrustende mix van betweterigheid en isolement waar de bovenlaag van onze samenleving al minstens vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw aan lijdt.



    De democratie wordt bedreigd, maar van welke kant komt het gevaar? 'Weldenkende' bovenlaag vreest gewone man De democratie is in gevaar, zo beweert de status quo die zich kapot is geschrokken van de ‘ruk naar rechts’. Ze betitelen dit graag als ‘perfide populisme’ waarmee de elite zich ontslaat van de plicht tot zelfonderzoek. Zij zijn immers de baas, de nieuwe adel. Maar wat de nieuwe adel wil, is niet wat de gewone man wil. Daarom zijn ze zo bang voor de gewone man dat ze het liefst een cordon sanitaire instellen om Wilders en zijn miljoenen kiezers buiten de deur te houden. Van welke kant komt dan het gevaar voor de democratie? Een column van Paul Verburgt. We leven in een tijd van grote woorden. Een mens is niet meer boos, maar razend. Je bent niet meer moe, maar uitgeput. Iets is niet verkeerd, maar onvoorstelbaar fout. De Caps Lock-toets is altijd ingedrukt, maar het went. Of beter: het stompt af. Als iets niet minstens mensonterend of genocidaal is, reageer ik al niet meer. Dus toen ik vernam dat de democratie in gevaar zou zijn, werd ik niet overvallen door paniek, maar juist door grote rust: niets aan de hand. Tot ik las van wie deze woorden afkomstig waren: Joop van den Berg, emeritus-hoogleraar parlementaire geschiedenis, een man van grote wijsheid en eruditie, met een indrukwekkende loopbaan achter de rug in journalistiek, bestuur, politiek en wetenschap, die boekenkasten heeft volgeschreven en dat nog steeds doet. Die negeer je niet straffeloos, te meer niet omdat ik lang geleden een scriptie bij hem schreef over Boer Koekoek, de sterke man van de weinig democratische Boerenpartij, een voorteken naar nu blijkt. En dus las ik zijn artikel. Ik vat samen in mijn eigen woorden. Democratie komt in de wereld weinig voor en waar die voorkomt, staat die nu onder grote druk. Zie de opkomst van sterke mannen als Orban en Trump. Gaat Nederland ook die kant op? Dat zou zomaar kunnen gebeuren. Een geïsoleerde premier, een incompetent vechtkabinet en een autocraat als Wilders waarop 2,5 miljoen mensen hebben gestemd. En breder: de versplintering van de politiek en de hang naar een sterke man onder tal van kiezers, met name van conservatieve huizen. Het gedoe in Kamer en kabinet is inderdaad om ‘razend’ van te worden, maar is de democratie daardoor in gevaar? Eerst maar eens het goede nieuws. In januari 2024 – de formatie werd ernstig bemoeilijkt door een scherpe discussie over het rechtsstatelijke gehalte van de PVV – publiceerde het SCP een zogeheten kennisnotitie, getiteld Burgers over democratie en rechtsstaat. Daaruit bleek dat er nog steeds massale steun is voor de democratie als bestuursvorm. Slechts 5% van de bevolking vindt democratie niet (zo) belangrijk. De peildatum was 2021/22, maar op wat schommelingen na is een bestendige lijn te zien. Niet direct een signaal dat de boel gevaar loopt. Hoe mooi mensen het principe ook vinden, het komt er natuurlijk op aan op hoe democratie in de praktijk werkt en wat ze voor de mensen concreet betekent. En dat is het slechte nieuws. Het vertrouwen van burgers in de politiek is de laatste jaren ronduit bedonderd. Rutte III en IV verbraken record op record, totdat zelfs nog geen 20% fiducie in deze clubs bleek te hebben. Daar was ook alle reden voor en niet alleen door de toeslagenaffaire. Wie de ‘ruk naar rechts’ van november 2023 niet had zien aankomen, had onder een steen gezeten. Je kan van de winst van Wilders en van het kabinet-Schoof van alles vinden, maar niet dat die het bewijs zijn dat de democratie in gevaar is. Integendeel, de democratie is juist bedoeld voor dit soort correcties. De status quo is zich kapot geschrokken en doet er alles aan om Wilders en zijn kiezers zwart te maken. Het is de – zeer ondemocratische – reflex die we ook zagen toen Fortuyn de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam met een landslide won en dat kunstje bij de landelijke verkiezingen leek te gaan herhalen. Het is niet anders dan toen de PVV gedoogsteun gaf aan het eerste kabinet-Rutte. Ook toen larmoyante taferelen waar mensen bijna stikten in hun woede en tranen, eenvoudigweg omdat er een logische uitvoering werd gegeven aan de uitslag van de verkiezingen. Door te doen alsof de revoltes van Fortuyn en Wilders geen andere oorzaak hebben dan het perfide populisme van beide heren waardoor laagopgeleide mensen worden misleid (als die al niet van nature populisten en racisten zijn), ontsloeg de elite zich van de plicht tot zelfonderzoek. Het is de verontrustende mix van betweterigheid en isolement waar de bovenlaag van onze samenleving al minstens vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw aan lijdt.
    Leuk
    1
    ·51 x bekeken
  • Nieuwe plannen om dreigend drinkwatertekort aan te pakken.

    Exacte locaties aanwijzen waar drinkwater gewonnen kan worden. Obstakels wegnemen om drinkwaterbedrijven makkelijker een vergunning te geven om water op te pompen. 'Dit zijn slechts enkele acties die overheden en drinkwaterbedrijven hebben afgesproken om een drinkwatertekort in 2030 te voorkomen', zo meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) maandag.

    Minister Barry Madlener (IenW) stuurt het Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen 2023–2030 vandaag naar de Tweede Kamer. Dit actieprogramma is opgesteld door het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin), in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
    'Geen makkelijke keuzes'

    Minister Madlener: “We kennen ons land allemaal als een land waar er water in overvloed is. Ik vind het dan ook niet uit te leggen dat het RIVM toch heeft moeten concluderen dat er in 2030 een drinkwatertekort ontstaat, als we niets doen. Dus gaan we er juist wel iets aan doen. Ik ben enorm trots op alle betrokkenen die acties hebben afgesproken waardoor er ook in 2030 voldoende drinkwater is. Dit zijn namelijk geen makkelijke keuzes: als een provincie een gebied aanwijst voor drinkwaterwinning, levert dat beperkingen op voor andere gebruikers. Ondanks het grote belang van drinkwater is dit elke keer weer een moeilijke afweging.”

    Het actieprogramma bestaat uit actieplannen voor 14 regio’s en uit verschillende regio-overstijgende acties. In de regionale plannen gaat het bijvoorbeeld over het uitbreiden van specifieke winningen of juist over het inrichten van nieuwe winningen uit grondwater of oppervlaktewater: dit is afhankelijk van wat er speelt in het gebied. Zo kijkt Brabant Water naar het winnen van brak grondwater, terwijl waterleidingsbedrijf Vitens nadenkt over het gebruik van de IJssel om de Achterhoek van water te voorzien.

    Als regio-overstijgende actie gaat het Rijk bijvoorbeeld kijken naar versnellingsmogelijkheden in de verplichte procedures voor drinkwaterprojecten, die zijn vastgelegd in de Wet Regie Volkshuisvesting en in de Omgevingswet. Daarnaast zullen IPO, Vewin en waterbeheerders zorgen voor goede kennisdeling, door platforms op te richten waarop op landelijk niveau knelpunten kunnen worden besproken.

    In april 2023 liet het RIVM weten dat er in 2030 ruim 100 miljoen kuub drinkwater per jaar extra nodig is om de drinkwatervoorziening te waarborgen. Dit actieprogramma moet zorgen dat de productie van drinkwater de komende jaren wordt opgeschroefd, zodat er in 2030 voldoende water is.

    Het RIVM is op dit moment ook bezig om in opdracht van het Rijk onderzoek te doen naar de drinkwaterbehoefte na 2030. Komend jaar zal dat onderzoek worden gepubliceerd en is duidelijk welke verdere acties er eventueel nodig zijn. Sommige plannen in het huidige actieprogramma werken al door in de periode na 2030.
    Nieuwe plannen om dreigend drinkwatertekort aan te pakken. Exacte locaties aanwijzen waar drinkwater gewonnen kan worden. Obstakels wegnemen om drinkwaterbedrijven makkelijker een vergunning te geven om water op te pompen. 'Dit zijn slechts enkele acties die overheden en drinkwaterbedrijven hebben afgesproken om een drinkwatertekort in 2030 te voorkomen', zo meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) maandag. Minister Barry Madlener (IenW) stuurt het Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen 2023–2030 vandaag naar de Tweede Kamer. Dit actieprogramma is opgesteld door het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin), in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 'Geen makkelijke keuzes' Minister Madlener: “We kennen ons land allemaal als een land waar er water in overvloed is. Ik vind het dan ook niet uit te leggen dat het RIVM toch heeft moeten concluderen dat er in 2030 een drinkwatertekort ontstaat, als we niets doen. Dus gaan we er juist wel iets aan doen. Ik ben enorm trots op alle betrokkenen die acties hebben afgesproken waardoor er ook in 2030 voldoende drinkwater is. Dit zijn namelijk geen makkelijke keuzes: als een provincie een gebied aanwijst voor drinkwaterwinning, levert dat beperkingen op voor andere gebruikers. Ondanks het grote belang van drinkwater is dit elke keer weer een moeilijke afweging.” Het actieprogramma bestaat uit actieplannen voor 14 regio’s en uit verschillende regio-overstijgende acties. In de regionale plannen gaat het bijvoorbeeld over het uitbreiden van specifieke winningen of juist over het inrichten van nieuwe winningen uit grondwater of oppervlaktewater: dit is afhankelijk van wat er speelt in het gebied. Zo kijkt Brabant Water naar het winnen van brak grondwater, terwijl waterleidingsbedrijf Vitens nadenkt over het gebruik van de IJssel om de Achterhoek van water te voorzien. Als regio-overstijgende actie gaat het Rijk bijvoorbeeld kijken naar versnellingsmogelijkheden in de verplichte procedures voor drinkwaterprojecten, die zijn vastgelegd in de Wet Regie Volkshuisvesting en in de Omgevingswet. Daarnaast zullen IPO, Vewin en waterbeheerders zorgen voor goede kennisdeling, door platforms op te richten waarop op landelijk niveau knelpunten kunnen worden besproken. In april 2023 liet het RIVM weten dat er in 2030 ruim 100 miljoen kuub drinkwater per jaar extra nodig is om de drinkwatervoorziening te waarborgen. Dit actieprogramma moet zorgen dat de productie van drinkwater de komende jaren wordt opgeschroefd, zodat er in 2030 voldoende water is. Het RIVM is op dit moment ook bezig om in opdracht van het Rijk onderzoek te doen naar de drinkwaterbehoefte na 2030. Komend jaar zal dat onderzoek worden gepubliceerd en is duidelijk welke verdere acties er eventueel nodig zijn. Sommige plannen in het huidige actieprogramma werken al door in de periode na 2030.
    ·43 x bekeken