Neem Friendweb Green

Iraanse 'Zwarte Piet' wordt wél beschermd door de VN !?!

Niet alleen Nederland kent een Zwarte Piet. Er zijn meerdere Europese landen waar ze een soortgelijke figuur met zwart geverfde gezichten kennen. Ook in het Midden-Oosten verschijnt een soortgelijk figuur één keer per jaar in de straten. De VN heeft deze Hajji Firuz al uitgeroepen tot een beschermde traditie.

Firuz speelt vooral in Iran een grote rol tijdens de viering van het nieuwe jaar volgens de Perzische Kalender, rond 20 maart. De zwart geschminkte figuur met felrode lippen is gehuld in rode kleren. Hij speelt tamboerijn en zingt voor kinderen en hun ouders.
Er zijn enkele verklaringen voor Hajji Firuz.
Een verklaring luidt dat deze figuur wel stamt uit de tijd dat zwarte slaven door de steden trokken om te zingen voor de bevolking.
Ondanks dat werd het feest in 2009 vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid.
In 2010 werd de feestdag zelfs ook erkend door de VN.
Daarmee wordt deze figuur beschermd door de VN, terwijl ze onze Nederlandse Zwarte Piet veroordelen, want dat kan dan weer niet... !?!

Ruim 87 procent van de Nederlanders piekert niet over het veranderen van het uiterlijk van Zwarte Piet, meldde Hart van Nederland op 1 December 2023

Kijk via onderstaande link naar nog meer informatie over de figuur Hajji Firuz: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hadji_Firoez
Iraanse 'Zwarte Piet' wordt wél beschermd door de VN !?! Niet alleen Nederland kent een Zwarte Piet. Er zijn meerdere Europese landen waar ze een soortgelijke figuur met zwart geverfde gezichten kennen. Ook in het Midden-Oosten verschijnt een soortgelijk figuur één keer per jaar in de straten. De VN heeft deze Hajji Firuz al uitgeroepen tot een beschermde traditie. Firuz speelt vooral in Iran een grote rol tijdens de viering van het nieuwe jaar volgens de Perzische Kalender, rond 20 maart. De zwart geschminkte figuur met felrode lippen is gehuld in rode kleren. Hij speelt tamboerijn en zingt voor kinderen en hun ouders. Er zijn enkele verklaringen voor Hajji Firuz. Een verklaring luidt dat deze figuur wel stamt uit de tijd dat zwarte slaven door de steden trokken om te zingen voor de bevolking. Ondanks dat werd het feest in 2009 vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. In 2010 werd de feestdag zelfs ook erkend door de VN. Daarmee wordt deze figuur beschermd door de VN, terwijl ze onze Nederlandse Zwarte Piet veroordelen, want dat kan dan weer niet... !?! Ruim 87 procent van de Nederlanders piekert niet over het veranderen van het uiterlijk van Zwarte Piet, meldde Hart van Nederland op 1 December 2023 Kijk via onderstaande link naar nog meer informatie over de figuur Hajji Firuz: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hadji_Firoez
NL.WIKIPEDIA.ORG
Hadji Firoez
Hadji Firoez, Hāji Firuz of Hajji Firuz (Perzisch: هاجی پیروز) is de traditionele boodschapper van Noroez, het Perzische nieuwjaar. De zwartgeschminkte figuur met felrode lippen is gehuld in rode kleren. Hij speelt tamboerijn en zingt voor kinderen en hun ouders ter gelegenheid van de festiviteiten voor het nieuwe jaar: haji firuze, sali yek ruze (Het is Hadji Firoeztijd, het gebeurt één keer per jaar). Hadji Firoez In een persoonlijk artikel laat de Nederlandse taalwetenschapper Guus Kroonen zien dat rond Hadji Firoez soortgelijke discussies lopen als rond Zwarte Piet. Een eerste verklaring die door Iraniërs gegeven wordt is dat Hadji Firoez hoort bij een traditie die stamt uit het zoroastrisme, een Perzische religie. Hadji Firoez zou een vuurbewaker moeten voorstellen. Over Hadji Firoez wordt verteld dat hij aan het eind van het jaar bij mensen langsging en hen aanspoorde om hun oude spullen te…
Leuk
Geweldig
4
·337 x bekeken